Da var plutselig første tema i faget Digital Markedsføring over. Vi har nå vært igjennom temaet Digital Økonomi, og føler jeg sitter igjen med mye informasjon som jeg kan ta med meg videre. Dette blir en liten oppsummering fra meg, hvor vi skal se på hva vi har vært igjennom, hvordan tror jeg at veien er videre og det jeg synes var mest interessant.  

Først vil jeg bare si at Arne Krokan har tatt oss igjennom faget på en veldig fin måte, og jeg liker veldig hvordan han har kombinert det faglige med det praktiske. Det å få satt det faglige i perspektiv i alt som skjer i verden, er en viktig del av utdanningen. Vi startet bloggreisen med å fortelle litt hvordan vi følte livet som student var under Corona krisen. Der var jeg inne på hvor vanskelig det var å holde rutinene og ha motivasjon til skolen, under de omstendighetene vi lever i. Her var jeg tydelig på at rutinene var for dårlig. Men, med måten dette kurset var satt opp på, og at vi kontinuerlig skrev blogginnlegg om det vi nylig hadde om, gjorde at motivasjonen min steg betraktelig og at jeg fikk et lite ekstra “dytt” for veien videre. I tillegg er dette et tema jeg har veldig interesse for, så for meg ble det enkelt å holde følge. Vi fikk også helt i starten av kurset en introduksjon til hvordan å studere smartere av Marianne Hagerlia, noe som kommer godt med for fortsettelse av dette faget. 

I dette kurset synes jeg de fleste temaene var interessant. Jeg liker teknologi, og er generelt veldig nysgjerrig på hvordan innovasjon av ny teknologi kan bidra til et enklere liv og bedre samfunn. I innlegget om kunstig intelligens var jeg innom hvordan kunstig intelligens kan hjelpe oss i fremtiden. Mange er redde for at robotene tar over arbeidsplassene. Det skjønner jeg, men samtidig må man huske at dette også skaper nye arbeidsplasser. Sosiale medier er også påvirket av kunstig intelligens og algoritmer. Dette tok jeg eksempel på hvordan filterbobler og ekkokamre er med på splittelsen av USA. 3D-printing var også et tema vi var inne på. Mulighetene denne teknologien gir er enorm om vi kan bruke dette i u-land. Her har man muligheter til å bygge flere hundre hus på under en måned ved hjelp av kun én 3D-printer. Dette reduserer arbeidskraften vi hadde måttet sette inn og hadde vært svært kostnadseffektivt. I tillegg har vi vært inne på hvordan digitale plattformer er med på å skape nettverkseffekter som igjen bidrar til å senke transaksjonskostnader. 

Det mest interessante temaet for min del var blokkjeder. Dette er noe jeg følger med på nesten hver fra før av. Med denne teknologien har man mulighet til å lagre informasjon på et meget sikkert nettverk. Det er stort behov for å implementere denne teknologien, ikke bare i finanssektoren, men også andre plasser. Informasjonsflyten, sikkerheten og effektiviteten med denne teknologien er banebrytende og vi hører allerede land, banker og helsesektoren begynne å implementere dette. Jeg tror også med denne nye blokkjedeteknologien og desentralisert finans, at vi er på vei inn i en finansiell revolusjon. 

Framtiden er usikker. Ingen kan spå hvordan verden vil se ut om 20 år. Men jeg er overbevist om at teknologi vi har rundt oss i hverdagen har kommet for å bli. Den tar stadig større steg, og alle må være forberedt på å omstille flere ganger. Ny effektiv teknologi gir konkurransefortrinn, noe vi kan se flere eksempel på når vi ser på de største selskapene i verden. Amazon er en av dem. Konsekvensene av ny teknologi er skumle, slik som eksemplet med Kina, og deres Sosial Credit system. Jeg håper at vi ikke kommer inn på en slik vei i resten av verden, men noe lignende tror jeg faktisk ikke vi kommer unna. Arne Krokan avsluttet den siste forelesningen med et fint spørsmål. “Skal vi beskytte fremtiden mot fortiden, eller fortiden mot fremtiden?”. Jeg tror at vi må se fremover, og heller se på de positive sidene med ny teknologi.