Vi har nå vært igjennom de to første forelesningene våre med Arne Krokan. En svært innholdsrik og fin gjennomgang av det første temaet vi skal igjennom. I disse øktene har vi fått en grunnleggende forståelse av hva kunstig intelligens er, hva det brukes til og hva noen av utfordringene med kunstig intelligens er. Derfor blir dette blogginnlegget handlene om kunstig intelligens. Spørsmålene jeg har satt meg rundt dette temaet er: Hva gjør kunstig intelligens med livene våre? Hvordan skal vi forberede oss på livet i framtiden? og hvilke arbeidsoppgaver som kunstig intelligens kan overta?

Robotene tar over
Vi har lenge hørt at én dag, så kommer robotene til å ta over. Om dette skjer eller ikke, er det kun tiden som kan fortelle. Det vi veit, er at robotene kommer til å påvirke hverdagen vår mye mer enn hva de gjør i dag. Men hva er det som ligger til grunnlag til at robotene kan fungere som et menneske, eller være mye bedre? Jo, det er kunstig intelligens.
Kunstig intelligens er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende fremstår som intelligent. Det er datasystemer som kan lære av egne erfaringer og løse komplekse problemer. Maskinlæring er et viktig element i kunstig intelligens. Dette skiller derfor seg fra tradisjonell programmering, hvor maskinen løser en oppgave ved hjelp av et sett med presise instruksjoner. Ett eksempel på dette er selvkjørende biler som Tesla, hvor bilen bruker sensorer og maskinlæring for å forstå omgivelsene og selv ta beslutninger under kjøringen. Ett annet tips for å kunne forstå dette med både humor og spenning, er å se serien Westworld, som har hovedhandlingen basert på kunstig intelligens. Uten å spoile handlingen forklarer de at i denne verdenen er det vanskelig å skille mennesker og roboter.

Hvordan kan robotene bidra til samfunnet?
I en artikkel av dagbladet ønsker jeg å trekke frem hvordan vi kan bruke denne teknologien til vår fordel. Dagbladet publiserte i 2018 en artikkel om et sykehus i Beijing som benytter seg av KL/AI teknologi. De benytter seg av denne teknologien i form av undersøkelser av komapasienter som har vært utsatt for en ulykke som har forutsagt store hjerneskader. Når pasienter ligger i koma har de en skala på mellom 0-23 (hvor 0 er dårligst og 23 er best) på å finne ut om pasienten noen gang kommer til å våkne. I sju tilfeller har legene og AI teknologien vært forskjellig. Ved ett tilfelle var det en kinesisk 19 åring som ble undersøkt. Her ga legene et svar på 7 av 23. Dette betyr at familien hadde rett til å be legene om å avslutte behandlingen, for å la 19 åringen dø. AI datamaskinen kom fra til ett helt annet svar, hvor den satte svaret på 20 av 23, noe som betyr at 19 åringen har store muligheter for å våkne. Etter en stund våknet gutten, og AI maskinen hadde rett. Dette var en av 7 tilfeller hvor legene og datamaskinen hadde forskjellig svar. I en rapport viser det seg at AL-maskinen er i stand til å undersøke ting som det menneskelige øyet ikke har mulighet til å se. Og når det er snakk om kunstig intelligens, lærer maskinen av seg selv, så maskinene skal i teorien bare bli bedre og bedre på disse undersøkelsene.

Diligent Robotics raises Series A funding to scale Moxi hospital robot
Diligent Robotics raises Series A funding to scale Moxi hospital robot

Dette vil jo si at vi ikke lenger trenger leger?!?
Mange tror at kunstig intelligens bidrar til at vi kommer til å miste mange arbeidsplasser. Dette kommer garantert til å skje, men samtidig skaper dette også mange arbeidsplasser. I artikkelen nevnt overfor ser vi hvordan en maskin kan gjøre en bedre jobb enn mennesket, men den vil aldri erstatte leger. Det er heller er verktøy som kan hjelpe leger med å ta bedre beslutninger. Men jeg tror at vi må være forberedt på at omtrent 1/3 av jobbene våre kan få en ganske radikal endring i fremtiden. Store skjevheter mellom kompetansen det er behov for og kompetansen vår. Mange av oss liker ikke store endringer, men i vår livslange læring må vi være villig til å omstille oss. Hvordan disse arbeidsplassene kommer til å se ut, har jeg ikke et godt svar på, men en ting er sikkert. Ny teknologi = nye arbeidsplasser.

av Kristian Finseth

Kilder:

https://snl.no/kunstig_intelligenshttps://www.dagbladet.no/nyheter/legene-sa-nei-ai-dataene-sa-ja-sa-vaknet-koma-pasientene/70189625

https://www.dagbladet.no/nyheter/legene-sa-nei-ai-dataene-sa-ja-sa-vaknet-koma-pasientene/70189625